Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Przygotowywanie jedzenia - nowa atrakcja dla dzieci

Podziel się
Oceń

Kiedyś wyjścia na ognisko były jedną z ulubionych letnich atrakcji dzieci i dorosłych. Do szczęścia nie trzeba było wiele. Wystarczyły naostrzone patyki, na które ostrożnie nadziewaliśmy kiełbaski tak, by nie wpadły do ognia. To najlepszy przykład na to, że proste przyjemności, szczególnie latem, są najlepsze. Dlatego idąc w ślad za „tradycją ogniskową” zaplanujmy na wakacyjnej imprezie wspólne przygotowywanie jedzenia. Smaczne przekąski i dobra zabawa – gwarantowane, o ile będziemy pamiętać o kilku kwestiach.

Wspólne wieczory spędzane przy ognisku były niegdyś stałym punktem wakacyjnych wyjazdów. A dzisiaj? Niezmiennie lubimy urządzać spotkania w plenerze, ale mamy znacznie więcej możliwości dotyczących miejsca i sprzętu, który możemy wykorzystać. Jeśli przygotowywanie jedzenia w plenerze kojarzy Ci się wyłącznie z pieczeniem kiełbaski w ognisku, to zapewniamy – opcji jest dużo, dużo więcej! 

Na słodko

- Coraz większą popularnością, szczególnie na dziecięcych przyjęciach, cieszą się maszyny do robienia waty cukrowej. Te współczesne nie są drogie ani bardzo duże, a paczka cukru wystarczy na zrobienie wielu słodkich chmurek. Może nie będą tak puszyste i okrągłe, jak te, które można kupić na deptakach, festynach i innych wydarzeniach, ale w tym przypadku liczy się zabawa i obserwowanie „magii”, która sprawia, że z ziarenek cukru powstaje puchaty kłębuszek - mówi ekspertka, związana z siecią sklepów KiK i dodaje: maszyna do waty cukrowej może przydać się też na spotkaniach dla tych, którzy dzieciństwo mają już dawno za sobą – planując na imprezie samoobsługowy bar, uwzględnijmy w nim przygotowanie waty cukrowej, która może być finezyjnym wykończeniem niejednego drinka!

 

 

Na zdrowo

- Lato to sezon, kiedy mamy do wyboru mnóstwo pysznych i świeżych owoców. Zamiast sięgać po kolorowe i niezdrowe napoje, możemy przygotować z dziećmi smakowe wody, lemoniady lub koktajle. Z porwaniem listków mięty czy obraniem truskawek z szypułek poradzą sobie nawet maluchy, a starsze dzieci, pod czujnym okiem dorosłych, mogą z powodzeniem stworzyć w dzbankach czy blenderach autorskie mieszanki owocowych napojów. Idealnie sprawdzi się do tego nieduży blender kielichowy z kilkoma kubeczkami – wówczas każdy przygotowuje autorską mieszankę i (pod czujnym okiem dorosłego) zamienia ją w koktajl – podpowiada specjalistka, związana z marką KiK.

 Na ciepło

- Same słodkości, nawet te zdrowe, na bazie owoców, to za mało na imprezę. Gdy uczestnicy zgłodnieją, możemy sięgnąć po gofrownicę – przygotowanie ciasta na gofry, zarówno te słodkie, jak i wytrawne, które możemy zjeść np. z sezonowymi warzywami i sosem czosnkowym albo smażonymi pieczarkami i ziołami, jest proste i szybkie, a gofrownica zrobi za nas całą resztę. Możemy też wspólnie przygotować różne dodatki – pokroić truskawki, ubić bitą śmietanę, zmieszać sosy – nikt nie powinien się nudzić, choć tak naprawdę największą atrakcją będzie komponowanie gofra w smakowitą całość i jego zjadanie – opowiada ekspertka KiK.

Na „jakby luksusowo”

Jeśli wszystkie powyższe propozycje to dla nas codzienność i chcemy zaproponować małym lub dużym gościom coś ekstra, idealnym rozwiązaniem może się okazać raclette. Robi się je bardzo łatwo – wystarczy do tego proste i niedrogie elektryczne urządzenie w formie małego grilla ze specjalnymi łopatkami, na którym kładziemy kawałki sera tak, by się roztopiły. Taki aromatyczny ser zeskrobuje się później tradycyjnie na ziemniaki w mundurkach, ale ograniczeń nie ma. Świetnie smakuje na podpieczonych kromkach chleba, mięsie czy pieczonych lub grillowanych warzywach, które można zresztą ułożyć na grillu obok sera. To idealny obiad albo ciepła przekąska na wieczór, gdy robi się chłodniej!

Samodzielne przygotowywanie jedzenia podczas letniej imprezy to sposób na urozmaicenie menu, ale i dodatkowa atrakcja dla gości. Taka opcja może się spodobać szczególnie najmłodszym – to dla nich świetna zabawa i zarazem nauka, która zaprocentuje w przyszłości, gdy będą już same dbać o swoją dietę. 

 

KiK Textil to firma działająca na rynku od 1994 roku. Na przestrzeni lat osiągnęła status jednej z wiodących sieci detalicznych na rynku europejskim. Kolebką sieci są Niemcy, ale jej koncept przyjął się już także na terenie Polski, Austrii, Holandii, Czech, Słowacji, Słowenii, Węgier, Chorwacji i Włoch. Aktualnie pod szyldem KiK działa ponad 4 000 sklepów, w tym około 450 w Polsce. Misją KiK jest oferowanie produktów modnych i uniwersalnych w dobrej jakości, ale niskiej cenie. Poza szerokim wyborem tekstyliów dla kobiet, mężczyzn i dzieci w asortymencie KiK można znaleźć także dodatki do aranżacji wnętrz, akcesoria dla zwierząt i małe AGD.

Katarzyna Maciejewska

 


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: xxxTreść komentarza: Uchwała Nr 58/303/2025 Zarządu Powiatu Złotowskiego z dnia 17 marca 2025 roku w sprawie powołania dyrektora Szpitala Powiatowego im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie Na podstawie art. 32 ust. 2 pkt 5 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 roku o samorządzie powiatowym (t. j. Dz. U. 2024. 107 ze zm.), art. 46 ust. 3 w związku z art. 49 ust. 6 ustawy z dnia 15 kwietnia 2011 roku o działalności leczniczej (t. j. Dz. U. 2024.799 ze zm.), art. 5, art. 6 ust. 1, art. 8 pkt 10 ustawy z 3 marca 2000 roku o wynagradzaniu osób kierujących niektórymi podmiotami prawnymi (t. j. Dz. U.2019. 2136) art. 2 ustawy z dnia 21 listopada 2024 roku o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2025 (Dz.U.2024.1925) oraz § 60 ust. 2 Statutu Powiatu Złotowskiego (t. j. Dz. Urz. Woj. Wlkp. 2019.309) Zarząd Powiatu Złotowskiego uchwala, co następuje: § 1. 1. Powołuje się z dniem 18 marca 2025 roku Panią Anetę Kaufkę na stanowisko dyrektora Szpitala Powiatowego im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie. 2. Powołanie następuje na czas określony – 6 lat, tj. od dnia 18 marca 2025 roku do dnia 18 marca 2031 roku. 3. Powołanie powoduje nawiązanie stosunku pracy z powołania w Szpitalu Powiatowym im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie. § 2.1. Ustala się wynagrodzenie miesięczne dla Pani Anety Kaufki dyrektora Szpitala Powiatowego im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie w wysokości 33.900,00 złotych brutto. 2. Powyższe wynagrodzenie zawiera wszystkie składniki wynagrodzenia, tj. płacę zasadniczą, dodatek funkcyjny i stażowy. 3. Powyższe wynagrodzenie podlega opodatkowaniu i składkom ZUS. § 3. Wykonanie uchwały powierza się Staroście Złotowskiemu. § 4. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia. Członkowie Zarządu Powiatu: 1. Daniel Sztych 2. Aleksander Antoniewicz 3. Renata Belcerzyk 4. Bartłomiej Grzybek Starosta Złotowski Patryk WrukData dodania komentarza: 15.06.2025, 22:47Źródło komentarza: Złotowski szpital znów z pomocą dla kobiet – po dwóch latach wraca ginekologiaAutor komentarza: KamilTreść komentarza: Że też ludzie przychodzą na coś takiegoData dodania komentarza: 15.06.2025, 11:21Źródło komentarza: Wersow rozgrzała Złotów! Tłumy na koncercie podczas Euro Eco Meetingu 2025Autor komentarza: ale szokTreść komentarza: Sama g ó w n a ż e r i a .Data dodania komentarza: 15.06.2025, 10:54Źródło komentarza: Miłosz Muzioł porwał serca publiczności Euro Eco Meetingu 2025Autor komentarza: ByliśmyTreść komentarza: Genialny koncertData dodania komentarza: 14.06.2025, 14:56Źródło komentarza: Krzysztof Cugowski z Zespołem Mistrzów – rockowy wieczór podczas Euro Eco Meeting 2025Autor komentarza: RysiuTreść komentarza: Ukraińcy generują ok. 3% PKB Polski. Opłaca się nam ta wojnaData dodania komentarza: 14.06.2025, 14:54Źródło komentarza: Pamiątkowy kamień z Jampola trafił do ZłotowaAutor komentarza: RysiuTreść komentarza: Dziczyzna służy Alicji :)Data dodania komentarza: 14.06.2025, 14:52Źródło komentarza: II Krwiobieg na Krajnie przeszedł do historii
Reklama
Reklama