Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Robimy piknik idealny – instrukcja w 3 krokach

Podziel się
Oceń

W tym roku prawdziwa wiosna przyszła później niż zwykle, dlatego jeszcze z większym utęsknieniem czekaliśmy na leniwe spędzanie czasu pod chmurką. I wreszcie możemy wybrać się na piknik – zielona trawa, piękne słońce, koc i koszyk pełen smakołyków kuszą. O czym pamiętać, aby relaks był jeszcze przyjemniejszy?

Nieważne czy wybieramy się do pobliskiego parku, na działkę czy jedziemy za miasto, żeby rozkoszować się piękną pogodą i naturą. Każda z poniższych zasad ułatwi organizację i sprawi, że piknik będzie udany zarówno dla nas, jak i dzieci.

Wybierzmy piknikową zastawę stołową

Co to za piknik bez jedzenia? Od razu robi się milej, kiedy możemy sięgnąć po przekąskę czy napić się zimnej lemoniady. O ile oczywiście jedzenie dotrze na piknik w nienaruszonej postaci, a lemoniada nie wyleje się do torby. Dlatego tak ważne jest odpowiednie opakowanie i dobór piknikowej zastawy.

- Zanim stworzymy menu, pomyślmy o solidnym pakowaniu i zastawie, która nie potłucze się podczas transportu, a podczas serwowania jedzenia na trawie będzie bezproblemowa. Ceramiczne talerze, szklanki czy porcelanowe kubeczki mogą się nie sprawdzić. Zamiast tego przygotujmy przekąski w opakowaniach, które później możemy wyrzucić lub postawmy na lekkie naczynia wielokrotnego użytku, papierowe foremki pełniące funkcję miseczek i woreczki strunowe ze szczelnym zamknięciem. To opcja wprost idealna na posiłki w plenerze – pozwoli w łatwy sposób przetransportować wszystko, co chcemy. Takie naczynia będą też bezpieczne podczas serwowania, a to bardzo ważne, jeśli na piknik zabieramy młodsze dzieci – podpowiada Marta Krokowicz, związana z marką Paclan.

Pomysły na smakowite przekąski 

Przygotowując menu piknikowe, warto kierować się 2 zasadami – jedzenie ma być zarówno smaczne, jak i łatwe w transporcie. Dlatego wybierzmy te przekąski, które zjemy wygodnie przy użyciu rąk, bez zbędnych sztućców i wielu naczyń. Na pierwszy ogień pójdą „wypasione” kanapki – przełóżmy kromki chleba świeżą sałatą, dodajmy ulubiony ser i wędlinę, nie żałujmy warzyw. Następnie możemy zapakować w papier lub torebki śniadaniowe, które pozwolą nam zachować czyste dłonie. Jeśli mamy ochotę na słodką przekąskę, to dobrym pomysłem będą szybkie muffiny lub chlebek bananowy, który ma zwartą formę i jest łatwy w transporcie (wystarczy papierowa keksówka). Świetną i zdrową przekąską są też owoce i warzywa.

- Drobne owoce najlepiej umyć i zapakować w szczelne woreczki z suwakiem. Zamknięcie pozwoli na wielokrotne otwieranie i zamykanie torebki, a także ochroni żywność przed owadami. Nie musimy rezygnować z większych owoców, jak arbuzy czy melony, wystarczy wcześniej je pokroić w mniejsze cząstki i umieścić w szczelnym woreczku. Ciekawym pomysłem, który szczególnie spodoba się najmłodszym, jest przygotowanie owocowych lub wytrawnych szaszłyków, które nie wymagają pieczenia. Wystarczy zabrać ze sobą patyczki lub wykałaczki i nadziać na nie to, co przygotowaliśmy – mówi Marta Krokowicz i dodaje: co ważne, woreczki z suwakiem przydadzą nam się też do transportu brudnych sztućców lub naczyń po pikniku. Warto o tym pomyśleć wcześniej i szykując plenerowe przekąski wyposażyć się w większe woreczki, które posłużą nam (co najmniej) dwukrotnie. 

Zadbajmy o nastrój

Piknik w zielonym anturażu będzie jeszcze bardziej udany, jeśli zadbamy o odpowiedni nastrój. Dlatego warto wyposażyć się w kilka dodatkowych elementów.

  • Zdecydowanie lepiej odpoczywa się w komfortowych warunkach. Zbudujmy więc strefę wypoczynku złożoną z większego koca i poduszek – sprawdzą się przy czytaniu i umilą drzemkę. Jeśli obawiamy się zbyt mocnego nasłonecznienia, warto pomyśleć o małym namiocie turystycznym, który spodoba się szczególnie najmłodszym.
  • Aby woda i napoje były schłodzone, dorzućmy do nich kilka dużych kostek lodu, a następnie zapakujmy je do torby termicznej. 
  • Zabierzmy ze sobą wilgotne chusteczki lub ręczniki papierowe i żel antybakteryjny do rąk, co ułatwi zachowanie higieny w terenowych warunkach.
  • Jeśli piknik to wieczorna romantyczna randka w plenerze, to nie zapominajmy o nastrojowej muzyce i świeczkach lub lampkach solarnych.
  • „Czasoumilacze” – zabierzmy ze sobą gry karciane, frisbee, piłkę czy latawce do wspólnej zabawy z dziećmi.

Pamiętając o kilku elementach, możemy zorganizować bardzo miłe śniadanie na trawie albo popołudniowe spotkanie za miastem i to bez większego wysiłku i logistyki. Jednak najważniejsze jest nasze nastawienie i dobry nastrój – tego zapakujmy najwięcej do naszego koszyka!

Katarzyna Maciejewska 

 


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: xxxTreść komentarza: Uchwała Nr 58/303/2025 Zarządu Powiatu Złotowskiego z dnia 17 marca 2025 roku w sprawie powołania dyrektora Szpitala Powiatowego im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie Na podstawie art. 32 ust. 2 pkt 5 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 roku o samorządzie powiatowym (t. j. Dz. U. 2024. 107 ze zm.), art. 46 ust. 3 w związku z art. 49 ust. 6 ustawy z dnia 15 kwietnia 2011 roku o działalności leczniczej (t. j. Dz. U. 2024.799 ze zm.), art. 5, art. 6 ust. 1, art. 8 pkt 10 ustawy z 3 marca 2000 roku o wynagradzaniu osób kierujących niektórymi podmiotami prawnymi (t. j. Dz. U.2019. 2136) art. 2 ustawy z dnia 21 listopada 2024 roku o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2025 (Dz.U.2024.1925) oraz § 60 ust. 2 Statutu Powiatu Złotowskiego (t. j. Dz. Urz. Woj. Wlkp. 2019.309) Zarząd Powiatu Złotowskiego uchwala, co następuje: § 1. 1. Powołuje się z dniem 18 marca 2025 roku Panią Anetę Kaufkę na stanowisko dyrektora Szpitala Powiatowego im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie. 2. Powołanie następuje na czas określony – 6 lat, tj. od dnia 18 marca 2025 roku do dnia 18 marca 2031 roku. 3. Powołanie powoduje nawiązanie stosunku pracy z powołania w Szpitalu Powiatowym im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie. § 2.1. Ustala się wynagrodzenie miesięczne dla Pani Anety Kaufki dyrektora Szpitala Powiatowego im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie w wysokości 33.900,00 złotych brutto. 2. Powyższe wynagrodzenie zawiera wszystkie składniki wynagrodzenia, tj. płacę zasadniczą, dodatek funkcyjny i stażowy. 3. Powyższe wynagrodzenie podlega opodatkowaniu i składkom ZUS. § 3. Wykonanie uchwały powierza się Staroście Złotowskiemu. § 4. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia. Członkowie Zarządu Powiatu: 1. Daniel Sztych 2. Aleksander Antoniewicz 3. Renata Belcerzyk 4. Bartłomiej Grzybek Starosta Złotowski Patryk WrukData dodania komentarza: 15.06.2025, 22:47Źródło komentarza: Złotowski szpital znów z pomocą dla kobiet – po dwóch latach wraca ginekologiaAutor komentarza: KamilTreść komentarza: Że też ludzie przychodzą na coś takiegoData dodania komentarza: 15.06.2025, 11:21Źródło komentarza: Wersow rozgrzała Złotów! Tłumy na koncercie podczas Euro Eco Meetingu 2025Autor komentarza: ale szokTreść komentarza: Sama g ó w n a ż e r i a .Data dodania komentarza: 15.06.2025, 10:54Źródło komentarza: Miłosz Muzioł porwał serca publiczności Euro Eco Meetingu 2025Autor komentarza: ByliśmyTreść komentarza: Genialny koncertData dodania komentarza: 14.06.2025, 14:56Źródło komentarza: Krzysztof Cugowski z Zespołem Mistrzów – rockowy wieczór podczas Euro Eco Meeting 2025Autor komentarza: RysiuTreść komentarza: Ukraińcy generują ok. 3% PKB Polski. Opłaca się nam ta wojnaData dodania komentarza: 14.06.2025, 14:54Źródło komentarza: Pamiątkowy kamień z Jampola trafił do ZłotowaAutor komentarza: RysiuTreść komentarza: Dziczyzna służy Alicji :)Data dodania komentarza: 14.06.2025, 14:52Źródło komentarza: II Krwiobieg na Krajnie przeszedł do historii
Reklama
Reklama