Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Zachowaj smak wakacji na dłużej, czyi sposoby na letnie przetwory

Podziel się
Oceń

Dojrzałe jagody, skąpane w słońcu pomidory i chrupiąca papryka to tylko kilka z wielu pysznych smakołyków kojarzących nam się z wakacjami. Wraz z porami roku i pogodą zmieniają się również sezony na warzywa i owoce. Jak zachować letnie produkty, aby cieszyć się nimi przez cały rok?

Właściwe przetwarzanie letnich warzyw i owoców pozwala nie tylko zaoszczędzić pieniądze i upewnić się, że nie marnujemy żywności, ale także sprawia, że w naszej spiżarni i lodówce przez cały rok będzie znajdowało się pełnowartościowe, domowe jedzenie.

Celem domowego przetwarzania  żywności jest przede wszystkim zapobieganie jej psuciu przed spożyciem. Jedzenie powinno być chronione przed wpływem niepożądanych mikroorganizmów, utlenianiem i szkodliwymi enzymami. Wszystkie te czynniki stanowią wiele potencjalnych zagrożeń dla naszego zdrowia, a czasem nawet życia. Przedłużenie świeżości nie jest jednak jedyną korzyścią. W wielu przypadkach przetwarzanie  żywności może wzbogacić posiłki, wprowadzić nowe smaki i tekstury – wyjaśnia Sylwia Lenartowicz-Wojciechowska, dietetyk, ekspert supermarketu spożywczego online Barbora.pl.

6 sposobów na domowe przetwarzanie żywności

Wakacje to ulubiony moment roku miłośników świeżych owoców i warzyw. Niestety, spora część pysznych, letnich potraw wraz z końcem sierpnia znika z naszego menu. Nie musi tak być! Wystarczy kilka prostych sposobów na przechowywanie letnich owoców i warzyw, aby cieszyć się nimi przez cały rok  prosto z własnej kuchni – dodaje ekspert Barbora.pl.

Mrożenie

Mrożenie nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie owoców i warzyw. Większość produktów można z łatwością umieścić w zamrażarce, aby cieszyć się nimi przez wiele miesięcy. Ponadto, prawidłowy proces mrożenia pozwala na zachowanie wartości odżywczych niemal w całości. Warto jednak najpierw blanszować żywność – pozwoli to zachować jak najwięcej smaku, tekstury i wartości odżywczych, a przy okazji zapobiec sklejaniu się produktów i ułatwić ich obróbkę po rozmrożeniu.

Suszenie

Suszenie owoców i warzyw oznacza usunięcie z nich wody. Bakterie potrzebują jej, aby przetrwać, dlatego proces ten pomaga zapobiegać psuciu się żywności. Suszarki spożywcze z pewnością ułatwiają to zadanie, ale nie są absolutną koniecznością. Wiele warzyw i owoców można suszyć w piekarniku, a dzięki obróbce stają się lekkie i łatwe do przechowywania, co czyni je wygodną opcją na przekąski lub posiłki w podróży.

Pasteryzowanie

To kolejna popularna metoda zachowania świeżości letnich smakołyków. Pasteryzowanie to proces obróbki cieplnej, który niszczy patogenne mikroorganizmy w produktach spożywczych i napojach. Ten sposób obróbki jedzenia polega na podgrzewaniu zakręconych słoików w gorącej wodzie lub piekarniku. Dzięki działaniu wysokiej temperatury warzywa i owoce zachowują wartości odżywcze, jednocześnie nie tracąc smaku. Zaleca się, aby tak zwane weki opróżnić w przeciągu roku od ich przygotowania.

Żelowanie

Mając pod ręką świeże owoce, takie jak truskawki, jeżyny, jagody lub maliny, możemy spędzić popołudnie przygotowując zarówno dżemy, jak i pikantne chutney. Do zrobienia pysznych, słodkich konfitur wystarczą nam owoce oraz cukier lub ksylitol, z kolei do chutney poza cukrem potrzebować będziemy także octu i przypraw.

Sosy i zupy

Domowe sosy i zupy to jedne z najlepszych sposobów na zachowanie letnich produktów. Docenimy je wraz z nastaniem chłodniejszych dni, kiedy to miska gorącej zupy przyjemnie rozgrzewać będzie zmarznięty organizm. Zupy i sosy możemy zachować na dwa sposoby – poprzez pasteryzowanie lub zamrażanie. Najlepiej sprawdzą się do tego zupy warzywne i buliony. Nie należy konserwować zup kremowych i tych zawierających makaron, ryż, mąkę, śmietanę, mleko lub inne środki zagęszczające.

Kiszenie

Myśląc o kiszeniu wielu z nas automatycznie przychodzą na myśl ogórki, a często nie zdajemy sobie sprawy, że proces ten możemy zastosować praktycznie  w stosunku do wszystkich rodzajów świeżych, letnich produktów. Cebulę, czosnek, paprykę, kabaczki, grzyby, marchew, fasolkę szparagową, a nawet arbuzy można z łatwością zamienić w chrupiącą, słoną przekąskę, która ozdobi przyszłe sałatki lub będzie towarzystwem dla dań głównych.. Aby wypróbować tę metodę, potrzebujemy słoik z zakrętką, ocet, wodę, sól i  ulubione warzywo lub owoc. Warto później dodatkowo pasteryzować przygotowane weki, żeby przedłużyć ich przydatność nawet o kilka miesięcy.

Materiał powstał we współpracy marki Barbora Polska z dietetykiem i specjalistą ds. żywienia człowieka – Sylwią Lenartowicz-Wojciechowską. Więcej inspiracji na smaczne i szybkie dania na www.barbora.pl/przepisy

(red)

 


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: xxxTreść komentarza: Uchwała Nr 58/303/2025 Zarządu Powiatu Złotowskiego z dnia 17 marca 2025 roku w sprawie powołania dyrektora Szpitala Powiatowego im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie Na podstawie art. 32 ust. 2 pkt 5 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 roku o samorządzie powiatowym (t. j. Dz. U. 2024. 107 ze zm.), art. 46 ust. 3 w związku z art. 49 ust. 6 ustawy z dnia 15 kwietnia 2011 roku o działalności leczniczej (t. j. Dz. U. 2024.799 ze zm.), art. 5, art. 6 ust. 1, art. 8 pkt 10 ustawy z 3 marca 2000 roku o wynagradzaniu osób kierujących niektórymi podmiotami prawnymi (t. j. Dz. U.2019. 2136) art. 2 ustawy z dnia 21 listopada 2024 roku o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2025 (Dz.U.2024.1925) oraz § 60 ust. 2 Statutu Powiatu Złotowskiego (t. j. Dz. Urz. Woj. Wlkp. 2019.309) Zarząd Powiatu Złotowskiego uchwala, co następuje: § 1. 1. Powołuje się z dniem 18 marca 2025 roku Panią Anetę Kaufkę na stanowisko dyrektora Szpitala Powiatowego im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie. 2. Powołanie następuje na czas określony – 6 lat, tj. od dnia 18 marca 2025 roku do dnia 18 marca 2031 roku. 3. Powołanie powoduje nawiązanie stosunku pracy z powołania w Szpitalu Powiatowym im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie. § 2.1. Ustala się wynagrodzenie miesięczne dla Pani Anety Kaufki dyrektora Szpitala Powiatowego im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie w wysokości 33.900,00 złotych brutto. 2. Powyższe wynagrodzenie zawiera wszystkie składniki wynagrodzenia, tj. płacę zasadniczą, dodatek funkcyjny i stażowy. 3. Powyższe wynagrodzenie podlega opodatkowaniu i składkom ZUS. § 3. Wykonanie uchwały powierza się Staroście Złotowskiemu. § 4. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia. Członkowie Zarządu Powiatu: 1. Daniel Sztych 2. Aleksander Antoniewicz 3. Renata Belcerzyk 4. Bartłomiej Grzybek Starosta Złotowski Patryk WrukData dodania komentarza: 15.06.2025, 22:47Źródło komentarza: Złotowski szpital znów z pomocą dla kobiet – po dwóch latach wraca ginekologiaAutor komentarza: KamilTreść komentarza: Że też ludzie przychodzą na coś takiegoData dodania komentarza: 15.06.2025, 11:21Źródło komentarza: Wersow rozgrzała Złotów! Tłumy na koncercie podczas Euro Eco Meetingu 2025Autor komentarza: ale szokTreść komentarza: Sama g ó w n a ż e r i a .Data dodania komentarza: 15.06.2025, 10:54Źródło komentarza: Miłosz Muzioł porwał serca publiczności Euro Eco Meetingu 2025Autor komentarza: ByliśmyTreść komentarza: Genialny koncertData dodania komentarza: 14.06.2025, 14:56Źródło komentarza: Krzysztof Cugowski z Zespołem Mistrzów – rockowy wieczór podczas Euro Eco Meeting 2025Autor komentarza: RysiuTreść komentarza: Ukraińcy generują ok. 3% PKB Polski. Opłaca się nam ta wojnaData dodania komentarza: 14.06.2025, 14:54Źródło komentarza: Pamiątkowy kamień z Jampola trafił do ZłotowaAutor komentarza: RysiuTreść komentarza: Dziczyzna służy Alicji :)Data dodania komentarza: 14.06.2025, 14:52Źródło komentarza: II Krwiobieg na Krajnie przeszedł do historii
Reklama
Reklama