Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Czy kawa jest zdrowa?

Podziel się
Oceń

Większość z nas pije kawę codziennie, zwykle sięgając po 2 do 3 filiżanek tego napoju. Raczymy się nią głównie o poranku, licząc na pobudzające i mobilizujące właściwości aromatycznego naparu. Regularnie i często spożywana, kusząca smakiem i zapachem, stymulująca do działania kawa przez lata nosiła znamiona używki i jako jedna z nich była wymieniana. Co ją odróżnia i każe wykreślić z tego niechlubnego grona? Nie uzależnia i ma udowodnione działanie prozdrowotne.

Najbardziej doniosłym przykładem oficjalnego potwierdzenia prozdrowotnych właściwości kawy było umieszczenie jej w 2016 roku w polskiej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych jako rekomendowanego składnika codziennej diety. Rok wcześniej Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię określającą porcję 3 do 5 filiżanek kawy dziennie dzienne jako bezpieczną dla organizmu, przynoszącą korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Co przekonało specjalistów ds. żywienia do takiego wyróżnienia kawy? Jak przyznaje prof. dr hab. Mirosław Jarosz, wieloletni dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia oraz ekspert ds. żywienia i otyłości WHO i Komisji Europejskiej, obecnie dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza, „na decyzję o umieszczeniu małej czarnej w Piramidzie wpływ miały wyniki setek badań i analiz dowodzących pozytywnych konsekwencji dla zdrowia, wynikających z umiarkowanej konsumpcji tego napoju”.

Co należy rozumieć przez prozdrowotne właściwości kawy?

Jak wskazuje profesor Jarosz, chodzi o takie cechy napoju, które „pozwalają na zapobieganie rozwoju wielu chorób; kawa zmniejsza m.in. ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, na choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym prawdopodobieństwo wystąpienia zawału czy udaru. Ma też działanie neuroprotekcyjne, chroniąc kawoszy przed chorobami Alzheimera i Parkinsona”. Ale na tym nie koniec, bo jak zwraca uwagę ekspert, „kawa zmniejsza też progresję chorób już istniejących, na przykład demencji”. Według wyników badań przytaczanych przez profesora Jarosza, „u osób po 65. roku życia, które piły 2 filiżanki kawy dziennie przez rok i dłużej, zaobserwowano istotnie lepsze funkcje poznawcze”. Poza działaniem prewencyjnym niektórych chorób o kawie coraz częściej mówi się też jako o składniku diety obniżającym ryzyko śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny[i].

Kawa – superfood, które podarowała nam natura

Nadające się do spożycia nasiona owoców kawowca są ludziom znane i uprawiane co najmniej od VI wiekuOd tamtej pory uprawy krzewu rozpowszechniły się na kilku kontynentach w obszarze pomiędzy Zwrotnikiem Raka a Zwrotnikiem Koziorożca. To właśnie w tym tak zwanym „pasie kawowym” występują optymalne warunki dla wzrostu i rozwoju tych roślin. Kawa, wytwarzana z prażonych, mielonych i zaparzanych ziaren kawowca, jest więc napojem pochodzącym z natury, niezwykle bogatym w różne związki aktywne. Najważniejszymi z nich, z punktu widzenia naszej fizjologii, są kofeina i polifenole. Kofeinie zawdzięczamy utrzymanie równowagi centralnego układu nerwowego – ułatwia skupienie uwagi, zachowanie czujności czy polepszenie sprawności fizycznej. Polifenolom, takim jak kwas chlorogenowy, czy trygonelina, przypisuje się działanie ochronne przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Mówi się o nich również w kontekście redukcji ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 czy choroby sercowo-naczyniowe.

Kiedy i ile kawy możemy wypić?

Kofeina nie działa uzależniająco, jednak z uwagi na jej pobudzające działanie, najlepiej nie przekraczać porcji rekomendowanej przez EFSA, określonej na 400 g kofeiny dziennie ze wszystkich źródeł. Zdaniem profesora Jarosza, „duże znaczenie mają też nasze indywidualne skłonności do metabolizowania kofeiny, dlatego warto obserwować reakcje własnego organizmu”. Może okazać się, że niektóre osoby, podobnie jak Finowie, światowi rekordziści w konsumpcji kawy, mogą spożywać w ciągu dnia znaczenie większe od zalecanych ilości tego aromatycznego napoju. Ekspert zaleca też, „aby pamiętać o zachowaniu 6-godzinnej przerwy między ostatnią filiżanką małej czarnej a położeniem się spać. Wyjątkiem są sytuacje, w których mamy powód, aby utrzymać organizm w stanie pobudzenia – długa podróż, praca na nocnym dyżurze. Wtedy kawa zniweluje uczucie senności, poprawi szybkość reakcji, a nawet uchroni przed popełnieniem błędu!”

Dlaczego podkreślanie roli kawy w diecie jest takie ważne? Jak zauważa Profesor Jarosz, „Polska jest w trudnej sytuacji epidemiologicznej – przodujemy w statystykach zachorowań na cukrzycę typu 2 czy nadciśnienie”. Dlatego znając prozdrowotne właściwości kawy, warto rozważyć włączenie umiarkowanych ilości tego napoju do codziennego jadłospisu.

(red)


 


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: xxxTreść komentarza: Uchwała Nr 58/303/2025 Zarządu Powiatu Złotowskiego z dnia 17 marca 2025 roku w sprawie powołania dyrektora Szpitala Powiatowego im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie Na podstawie art. 32 ust. 2 pkt 5 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 roku o samorządzie powiatowym (t. j. Dz. U. 2024. 107 ze zm.), art. 46 ust. 3 w związku z art. 49 ust. 6 ustawy z dnia 15 kwietnia 2011 roku o działalności leczniczej (t. j. Dz. U. 2024.799 ze zm.), art. 5, art. 6 ust. 1, art. 8 pkt 10 ustawy z 3 marca 2000 roku o wynagradzaniu osób kierujących niektórymi podmiotami prawnymi (t. j. Dz. U.2019. 2136) art. 2 ustawy z dnia 21 listopada 2024 roku o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2025 (Dz.U.2024.1925) oraz § 60 ust. 2 Statutu Powiatu Złotowskiego (t. j. Dz. Urz. Woj. Wlkp. 2019.309) Zarząd Powiatu Złotowskiego uchwala, co następuje: § 1. 1. Powołuje się z dniem 18 marca 2025 roku Panią Anetę Kaufkę na stanowisko dyrektora Szpitala Powiatowego im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie. 2. Powołanie następuje na czas określony – 6 lat, tj. od dnia 18 marca 2025 roku do dnia 18 marca 2031 roku. 3. Powołanie powoduje nawiązanie stosunku pracy z powołania w Szpitalu Powiatowym im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie. § 2.1. Ustala się wynagrodzenie miesięczne dla Pani Anety Kaufki dyrektora Szpitala Powiatowego im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie w wysokości 33.900,00 złotych brutto. 2. Powyższe wynagrodzenie zawiera wszystkie składniki wynagrodzenia, tj. płacę zasadniczą, dodatek funkcyjny i stażowy. 3. Powyższe wynagrodzenie podlega opodatkowaniu i składkom ZUS. § 3. Wykonanie uchwały powierza się Staroście Złotowskiemu. § 4. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia. Członkowie Zarządu Powiatu: 1. Daniel Sztych 2. Aleksander Antoniewicz 3. Renata Belcerzyk 4. Bartłomiej Grzybek Starosta Złotowski Patryk WrukData dodania komentarza: 15.06.2025, 22:47Źródło komentarza: Złotowski szpital znów z pomocą dla kobiet – po dwóch latach wraca ginekologiaAutor komentarza: KamilTreść komentarza: Że też ludzie przychodzą na coś takiegoData dodania komentarza: 15.06.2025, 11:21Źródło komentarza: Wersow rozgrzała Złotów! Tłumy na koncercie podczas Euro Eco Meetingu 2025Autor komentarza: ale szokTreść komentarza: Sama g ó w n a ż e r i a .Data dodania komentarza: 15.06.2025, 10:54Źródło komentarza: Miłosz Muzioł porwał serca publiczności Euro Eco Meetingu 2025Autor komentarza: ByliśmyTreść komentarza: Genialny koncertData dodania komentarza: 14.06.2025, 14:56Źródło komentarza: Krzysztof Cugowski z Zespołem Mistrzów – rockowy wieczór podczas Euro Eco Meeting 2025Autor komentarza: RysiuTreść komentarza: Ukraińcy generują ok. 3% PKB Polski. Opłaca się nam ta wojnaData dodania komentarza: 14.06.2025, 14:54Źródło komentarza: Pamiątkowy kamień z Jampola trafił do ZłotowaAutor komentarza: RysiuTreść komentarza: Dziczyzna służy Alicji :)Data dodania komentarza: 14.06.2025, 14:52Źródło komentarza: II Krwiobieg na Krajnie przeszedł do historii
Reklama
Reklama